Introducere în geologie cu aplicații în speologie, curs de teren, 2016

Actualizat la: 1 iulie 2016

Loading Evenimente

« Toate Evenimente

  • This eveniment has passed.

Introducere în geologie cu aplicații în speologie, curs de teren, 2016

6 iulie 2016 - 10 iulie 2016

Gratuit

Informații generale

Instructor: Conf. Dr. Mihai E. Popa,
Universitatea din București,
Facultatea de Geologie și Geofizică,
Departamentul de Geologie,
Bd. N. Bălcescu nr. 1, 010041, București

E-mail:

Web: http://mepopa.com

Cursul isi propune o introducere in Geologie pentru speologi, astfel încât un proces carstic sa poata fi inteles in contextul sau geologic local si regional, mai ales din punct de vedere tectonic, structural, stratigrafic, sedimentar și erozional. Un proces carstic (pestera, dolina, lapiez, etc.) reprezinta un efect erozional tarziu, ultimul din suita unor procese sedimentare (formare de calcare sau de evaporite), tectonice (expansiunea fundurilor oceanice, subductii, coliziuni, orogeneza), paleogeografice (migratia continentelor), structurale (formare de cute, falii, panze de sariaj) si paleoclimatice. Cursul se va desfasura in Muntii Almajului (Carpatii de Sud), satul Bigar, comuna Berzasca si va include doua componente: 1. teorie (in cadrul Laboratorului de teren Dilcher-Popa) si introducere in microscopie; 2. aplicatii practice de teren in roci magmatice, metamorfice si sedimentare, cu elemente de cartare geologica. Cursul este adaptat speologilor, are o componenta importanta de teren (Field Geology) si aminteste de cursul de Geologie generala tinut studentilor facultatilor de Geografie si de Biologie din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Locatie

Munții Almajului, satul Bigăr, comuna Berzasca, Laboratorul de teren Dilcher-Popa. Munții Almajului si satul Bigar reprezinta si locatia anuala a Practicii de cartare geologica pentru studentii Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica.

Perioada

Cursul va avea loc in perioada 6-10 iulie 2016.

Limita de participare

Limita maxima este de 15 participanți, împărțiți in trei echipe de teren a câte cinci persoane.

Cazare si masa

In satul Bigăr se poate găsi cazare in cadrul mai multor locatii, inclusiv cazare la cort.

Intrebari fundamentale la care cursul incearca sa raspunda
1. Care este contextul geologic al unui proces carstic?
2. Care este structura interna a Pamantului si cum conditioneaza aceasta procesele geologice?
3. Care este evolutia tectonica a terenurilor ce includ procese carstice?
4. Ce inseamna procesele geologice majore ale teoriei tectonicii globale (expansiunea fundurilor oceanice, migratia continentelor, orogeneza)?
5. Care sunt mecanismele de formare ale unei pesteri in functie de geologia locala si regionala?

Structura cursului

1. Structura interna a Pamantului;
2. Elemente de mineralogie si petrografie (magmatica, metamorfica, sedimentara);
3. Expansiunea fundurilor oceanice si subductia;
4. Deriva continentelor;
5. Orogeneza (formarea muntilor);
6. Periodizarea timpului geologic si evenimente tectonice, astronomice si biotice majore in timp geologic si tehnici de datare a rocilor;
7. Elemente de paleogeografie;
8. Vulcanismul si evenimentele vulcanice semnificative in timp geologic;
9. Elemente de Paleobotanica, Paleozoologie si Paleoecologie, extinctii si explozii evolutive;
10. Geologia Muntilor Almajului ca parte a orogenului Carpatilor de Sud: litologie si structura.

Elemente practice

1. Elemente de cartare geologica in Muntii Almajului: metodologie;
2. Busola geologica, tipuri de masuratori cu busola geologica;
3. Inregistrarea datelor geologice si paleontologice in carnetul de teren;
4. Harta geologica, coloana litologica, sectiuni si profile geologice;
5. Tehnici GPS si GIS.

Echipament

In cadrul Laboratorului de teren Dilcher-Popa sint puse la dispozitie unitati GPS, busole geologice, microscop, lupa binoculara, biblioteca, harti topo si geologice, colectia didactica de minerale, roci si fosile (paleoflora si paleofauna), constituita din material colectat cu precadere din Carpatii de Sud.

Echipament de teren necesar: salopetă speo, cizme, cască cu prinderea în Y a jugularei și cu sursă de lumină dublă și funcțională, pelerină de ploaie, echipament specific turelor montane, carnețel de teren.

Suport de curs

Popa, M.E., 2007. Elemente de Geologie si Paleontologie. Editura Universitatii din Bucuresti.

Bibliografie
Bleahu, M., 1983. Tectonica globala. Bucuresti: Editura Stiintifica si Enciclopedica, vol. I.
Bleahu, M., 1989. Tectonica globala. Bucuresti: Editura Stiintifica si Enciclopedica, vol. al II-lea.
Lazarescu, V., 1980. Geologie fizica. Ed. Tehnica, Bucuresti.
Popa, M.E., 2007. Elemente de Geologie si Paleontologie. Editura Universitatii din Bucuresti, Bucuresti.
Ticleanu, N., Pauliuc, S., 2003. Geologie generala. Editura Universitara, Bucuresti.

Taxa de participare: cursul este gratuit. Taxa pentru eliberarea diplomei este de 10 lei și va fi suportată de organizatori.

Confirmarea participării: Formularul de înscriere atașat invitației se transmite până la data de 04.07.2016 pe adresa sau

Detalii suplimentare: la Conf. Dr. Mihai E. Popa ; http://mepopa.com/geospeo sau Bogdan Bădescu

Formular de înscriere

 Descărcati formularul de înscriere și trimiteti-l la sau pana la data de 04.07.2016

Descarcă

Detalii

Începere:
6 iulie 2016
Finalizare:
10 iulie 2016
Preţ:
Gratuit
Eveniment Category:
Sit web:
http://mepopa.com/geospeo

Organizator

Conf. Dr. Mihai E. Popa
Telefon:
0722734070
Sit web:
mepopa.com

Locaţie

Laboratorul de teren Dilcher-Popa, Munții Almajului, satul Bigăr, comuna Berzasca
Bigar, Berzasca, Caras Severin Romania + Harta Google