Începând de săptămâna aceasta, oricine poate participa la votul public pentru desemnarea Liliacul anului 2018 în România, aici: http://lilieci.ro/stiri-si-noutati/liliacul-anului-editia-2018/
Competiția Liliacul anului se află la cea de-a doua ediție (în 2017, liliacul urecheat brun fiind desemnat câștigător) și este derulată de Portalul Lilieci.ro. Portalul are ca scop răspândirea informațiilor reale despre lilieci și despre beneficiile prezenței lor, dar și aceea de a inspira o schimbare pozitivă în atitudinea publicului vizavi de lilieci. Din noiembrie 2017, portalul Lilieci.ro este administrat de către organizația Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.
Acest obicei de a desemna liliacul anului există în mai multe țări europene, desemnarea având la bază importanța liliacului din specia respectivă pentru mediul înconjurător sau pentru cercetarea liliecilor. Uneori specia este desemnată datorită legăturilor transfrontaliere realizate, de exemplu prin migrația sezonală care nu ține cont de granițele clasice. Totodată, desemnarea are rolul de a populariza specia respectivă în rândul publicului larg. Implicarea publicului este esențială în protecția liliecilor și a mediului, iar șansa de a alege liber este o necesitate universală.
Cei trei finaliști pentru editia de anul acesta a competiției din România sunt:
Liliacul pitic
Care încape într-o cutie de chibrit și are un apetit demn de un uriaș
Nu este o glumă: liliacul pitic chiar încape într-o cutie de chibrit. Și este o specie care poate fi des întâlnită în mediul urban, coloniile folosind spațiile dintre elementele blocurilor de locuințe, sau chiar tocul ferestrelor, ca adăpost. Sute de exemplare se pot adăposti în spații foarte mici. Iar când ies la vânat de insecte, noapte de noapte, dau dovadă de un apetit uriaș. Un singur exemplar poate să consume într-o singură noapte 2.000 de țânțari, sau chiar și mai mult!
Myotis-ul mare
Cel care merge foarte des la biserică, dar a cărei colonii sunt amenințate
Aici trebuie să vă confesăm ceva: Myotis-ul mare nu este o specie de liliac. „Myotis-ul mare” denotă de fapt două specii: liliacul comun (Myotis myotis) și liliacul comun mic (Myotis oxygnathus). Aceste două specii sunt atât de similare, încât doar cercetătorii pot să le diferențieze cu certitudine. Deseori sunt denumite „specii gemene”. Și există o serie de motive pentru care am ales să vă prezentăm aceste două specii ca una: Myotis-ul mare.
Liliacul cu potcoavă a lui Mehely
Tipic pentru peșteri, rar și vulnerabil, sub 1.000 de exemplare în România
Liliacul cu potcoavă a lui Méhely este una dintre cele cinci specii de Rhinolophusdin România, respectiv una dintre cele trei specii Rhinolophus de talie medie. Se poate identifica pe baza excrescențelor nazale, tipice pentru aceste specii, ele fiind folosite pentru emiterea ultrasunetelor prin nas. O specie exclusiv cavernicolă și sensibilă, depinde în foarte mare măsură de zonele carstice intacte și protejate
Concursul se desfășoară până în data de 26 ianuarie, ora 24:00, moment când pe baza voturilor adunate de către fiecare finalist, se va desemna câștigătorul titlului Liliacul anului 2018. Iar în restul anului 2018, Lilieci.ro își va concentra eforturile pentru a prezenta publicului larg cât mai multe și diverse informații despre specia câștigătoare.
Vă invităm să citiți mai multe despre competiție, cei 3 finaliști și să votați aici: Liliacul anului 2018